Barn og Klær

BARN OG KLÆR I KANUTTEN BARNEHAGE

Vi har sakset noen tips fra Stormbergs sine nettsider, i tillegg til våre egne tips om klestilbehør til barna vinterstid.

Først og fremst er det viktig å huske på at barn er forskjellige. Noe svetter mer enn andre og noen tåler kulden bedre. Aktivitetsnivået til barna er også en faktor som bør tas med i vurderingen. Et barn som sitter stille i sandkassa vil sannsynligvis trenge mer klær enn en aktiv krabat som er høyt og lavt.

Jo mindre barna er, desto vanskeligere er det for dem å bevege seg i stive parkdresser, og de blir fort stillesittende. Velg en parkdress som er myk og bevegelig, eller en tynn utedress med flere lag med plagg under. Flere lag gir luft mellom plaggene, og siden luft isolerer vil det være godt og varmt, i tillegg er det lettere å regulere kroppstemperaturen til barna ved å ta av/på plagg.

Generelt kan man regne med tre lag med klær i den kalde årstiden; undertøy, mellomlag og yttertøy.

Undertøy: Undertøyet er det innerste laget mot kroppen, og bør være tynt og tettsittende. Det viktige med dette laget er at det transporterer fuktighet vekk fra kroppen. Ull og superundertøy er best egnet. Ull varmer selv om det er fuktig, så selv om barnet svetter eller skulle være så uheldig å tisse på seg, vil det ikke bli kaldt og vått. IKKE bruk bomullsplagg! Bomull holder på fukten og blir kaldt, og det holder fuktigheten på innsiden av plagget mot kroppen, i stedet for å transporterer det VEKK fra kroppen. Ullplagg i dag er ofte laget av finere ullslag og klør derfor ikke.

Mellomlag: Akkurat som undertøyet burde også mellomlaget være fukttransporterende. Med andre ord, ikke bruk bomull (dongeribukse og collegegenser er ofte laget av bomull). Ullklær eller fleecedress er veldig gode alternativer. Syntetisk fleece transporterer fuktighet, og er myke og bevegelige for barna å leke i inne.

Ytterlag: Det er mange typer parkdresser på markedet, så hva skal man velge? Igjen så er det individuelt med hensyn på barnets aktivitetsnivå og bruk. Har man to lag med klær under som beskrevet over, holder det fint med en parkdress med ullfòr eller fleecefòr. Er det i tillegg avtakbart, har du en parkdress som kan brukes året rundt. Nye, tekniske dresser har bedre bevegelighet, er mer vann- og vindtette og er fukttransporterende. Et veldig aktivt barn vil ofte svette, da bør en prioritere en parkdress med fukttransporterende evner. Til et barn som sitter mye på rompa og aker seg bortover bør man vurdere en parkdress i slitesterk bevernylon med forsterkninger på rompa.

Tilbehør

På hodet:Vår og høst kan et pannebånd være nok, eller en tynn buff som kan brukes over ørene. Vinterstid trenger barna en lue som isolerer mot kulde og vind, men den trenger ikke nødvendigvis være så tykk(70 % av kroppens varmetap er fra hodet). Det er viktig at lua passer til barnet, at den dekker ørene godt, men ikke sklir ned i panna og hindrer barnet i å se! En kombilue med hals kan være lurt! Vi anbefaler at dere har en tynnere og en tykkere lue i barnehagen, så vi kan variere etter vær og vind!

Rundt halsen: Vi ønsker ikke at barna skal bruke skjerf, dette kan henge seg opp og skape farlige situasjoner. Vi anbefaler løshals, buff eller kombilue med hals.

På hendene:Vår og høst kan barna gjerne bruke vanter eller tynne votter. Regnvotter i mykt gummimateriale er også lurt å ta utenpå når det er vått ute. Vinterstid trenger barna noe som varmer og isolerer mot vind. En tynn ullvott med vindtett vott utenpå er lurt. Det er viktig at vottene er passe store, slik at barnet får beveget fingrene, men de bør ikke være så store at barnet ikke greier å gripe med dem.  Det er også bra om vottene har lange mansjetter, så det ikke kommer snø inn mellom votten og dressermet.  Det bør ligge to par votter på barnas plass, slik at de har noe å bytte med når de blir våte!

På beina:Innerst mot huden bør barna ha en tynn ullsokk eller ullstrømpebukse. Bomull blir bare kaldt, og holder på fuktigheten!  Et par tykkere ullsokker kan tas utenpå, det kommer an på hvor varme støvlene er. Vi anbefaler stillongs og tynne ullsokker, da er det lettere å skifte bare sokkene om en skulle bli bløt på føttene!

Et par cherox er fint å ha når det er vått og slapsete, men de egner seg dårlig når det blir mange kuldegrader ute. Barna trenger også et par skikkelige vinterstøvler/sko. De bør ha god plass til ullsokker, og barnet må kunne bevege tærne i dem.

Parkdressen:Se det som står om ytterlag lengre oppe på siden.  Vi legger til at det er viktig med strikk som skal under skoene. Sjekk jevnlig om denne er på plass, da den kan ryke etter en stund. Hette bør ikke være fastsydd, med tanke på sikkerheten.

Sovetøy:Her er det viktig at barna har klær som er myke og gode å sove i. Vi anbefaler en fleece/ulldress, ullsokker, en tynnere ull-lue og tynne ullvotter. Barnet bør ha eget sett med lue/votter/sokker til å sove i som alltid ligger sammen med barnas sovetøy. Klær barna har brukt i uteleken kan ha blitt våte og kalde, og ikke noe særlig å sove i! Barnet bør ha enten et lammeskinn eller et tykt ullteppe i bunnen av vogna når de sover ute om vinteren. De trenger også en sovepose/voksipose, og et varmt teppe. Husk regntrekk!

Innesko: Vi anbefaler sandaler som innesko, da disse ventilerer bra og gir god støtte til barnefoten.